Welcome visitor you can log in or create an account

Problemer med lugtgener

Tilstoppede afløb, toiletter og vaske kan give nogen rigtig ubehageligt lugtgener i hele huset - dette får hurtig en til at reagere med det samme.

Læs her, hvad du selv kan gøre for at undgå problemer med tilstoppede afløb og de ubehagelig lugte i hele boligen, samt hvad du bør overlade til de professionelle.

Med jævnlig vedligeholdelse og lidt omtanke kan du selv sørge for, at afløb fra vaske, gulvafløb og tagrender fungerer upåklageligt og ikke forårsager problemer længere ude i systemet. Opstår der problemer med selve kloakledningerne, er der ikke så meget, du selv kan gøre, her må fagfolkene til.

 

Sådan vedligeholder du selv gulvafløbet

Afløbbene i huset bliver hyppigt brugt og kan derfor oftest være årsagen til ubehagelige lugtgener. Ligesom du indimellem afkalker din kaffemaskine, renser filteret i vaskemaskinen, vil det også være en rigtig god ide at rense dine afløb en gang om månenden. På denne måde minimere du risikoen for dårligt lugt og tilstopninger.

Tilstopningerne i afløbbene skyldes hår-, skæg og sæberester som klumper sig sammen til små propper. Lugtgenerne kommer så fra bakterier som lever af disse rester i afløbbene.

Du kan nemt selv rense dine afløb, det kan være en snasket affære, hvis du ikke har kigget til dine afløb længe, så gummihandsker kan være en god ide:

  • Fjern risten, højst sandsyndligt er den monteret med skruer, som lige er til at skrue af og derefter kan du få adgang til afløbbet.
  • Tag afløbsskålen op, rens og spul den godt med vand. Hårrester kan fjernes med fingere og kasseres i skraldespanden. IKKE i toilellet!!
  • Rens derefter afløbet godt med vand og sæbe, evt brug en børste til at skrubbe med. Rens så langt ned i afløbet som muligt. Brug bruseren, uden brusehovedet til at spule med.
  • Vandlåsen renses på samme måde. Den er om regel placeret ca. 50 cm under gulvet.
  • Afslut med kogende vand, som du hælder i afløbet inden du derefter montere risten på igen

 

Rensning af hånd- og køkkenvask

Begynder der at lugte lidt i nærheden af huset vaske, kan dette ofte nemt afhjælpe med kogende vand. Det kogende sørger for at dræbe de fleste baktier og forebygger at afløbet stoper til. En god idé er at rense sin hånd- og køkkenvask 1 gang om ugen eller min et par gange om måneden.

  • Hæld 2 l. kogende eller meget varmt vand ned igennem vaskens afløb
  • Fjern det hår og skidt der evt. måtte sidde der - rens så langt ned i afløbbet du kan.
  • Rengør vaskens prop og rist
  • Hvsi der er tegn på tilstopninger, så tøm vandlåsen. Den sidder under vasken, hvor røret bukker - skru den af uden brug af værktøj.

Hvis du har en indbygget vandlås, skal den tages op og renses. Der findes en del typer af indbygningsvandlåse, nogle kan være fastspændt med skruer og andre er monteret i afløbsskålen med gummieringe. Du kan risikere at blive nødt til at udskifte gummiringen for at få vandlåsen tæt igen og ungå lugtgener.

 

Andre gode råd til et sundt afløb

Undgå at hælde fedt dirkete ned i vasken. Fedtet størkner hurtig når det køler af og får afløbet til at stoppe til. Hæld derfor fedtet, olie, margarine, sovs mm. i brugte beholder. Madlugt i kloakken kan også tiltrække rotter, så det er godt for flere ting at undgå det i vasken. Ligeledes kaffegrum, indeholder meget kaffeolie, som også er skift for afløbet.

Toilettet skal ikke fungere som spraldespand, Kort sagt, du bør kun skylle 3 ting ud i toilettet: Tis, lort og toiletpapir!

Hæld ikke opløsningsmidler i afløbet: Maling, terpentin, olie og afløbsrens. Det kan skade kloakrør og forkorte deres levetid. Aflever i stedet midlerne på genbrugspladsen. Ja du læste rigtig - også afløbsrens! I langt de fleste tilfælde ender det med at afløbsrensen kan foresage mere skade end gavn.

Spar på vandet. Hvis du bruger mindre vand, skal der også mindre vand gennem rørerne i husets afløb.

Hold øje med rotter - Rotter kan forårsage en lang række skader på husets kloak og afløb. Tegn på der kan være rotter er afføring, gennemgnavede madvarer, bygningsdele samt puslelyde og lugte

 

 

Se tidligere nyhedsindlæg vedr. blødt vand